Program muzea - květen 2023

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

Od 1. do 31. května 2023

Program v Muzeu východních Čech a v expozici Muzea války 1866 na Chlumu.
*program je průběžně doplňován

Muzeum východních Čech v Hradci Králové, Eliščino nábřeží
Pondělí: ZAVŘENO / 1. a 8. května 2023 mimořádně otevřeno od 10 do 18 hodin
Úterý až neděle 10.00 - 18.00 hodin

* Každou poslední středu v měsíci 10.00 - 20.00 hodin
* Každou první středu v měsíci je vstup do muzea zdarma

Muzeum války 1866
Pondělí: ZAVŘENO / 1. a 8. května 2023 mimořádně otevřeno od 9 do 17 hodin
Úterý až neděle: 09.00 - 17.00 hodin

* Každou první středu v měsíci je vstup do muzea zdarma

 

AKTUÁLNÍ VÝSTAVY

DETAILY MODERNÍ ARCHITEKTURY NA FOTOGRAFIÍCH JIŘÍHO ZIKMUNDA
Od 12. května 2023
Výstava autorských fotografií Jiřího Zikmunda se tematicky zaměřuje na architekturu 20. století v Hradci Králové z netradiční perspektivy. Jedná se o výběr 37 nejzajímavějších snímků architektonických detailů královéhradecké moderní architektury. Jiří Zikmund od roku 2018 vytvořil přes 1100 současných fotografií pro unikátní projekt Královéhradecký architektonický manuál (KAM, www.kam.hradcekralove.cz), který nabízí databázi, dokumentaci a procházkové stezky po moderní architektuře Hradce Králové. Garantem projektu je historik architektury Ladislav Zikmund-Lender. Realizátorem projektu je kulturní nezisková organizace kontrapunkt.

 

100 LET JE JEN ZAČÁTEK – 1923–2023
Od 19. května 2023
18. května 1923 se poprvé rozezněl éter pravidelným vysíláním z Prahy, aby pak postupně přibyly stanice v dalších městech a daly tak vzniknout fenoménu jménem Československý rozhlas. Po britské BBC, která začala vysílat o několik měsíců dříve, to byla druhá instituce v Evropě, která spustila pravidelné vysílání. Co se v Rozhlase odehrálo za 100 let existence, mapuje výběr unikátních fotografií. Fotografie budou doplněny i o exponáty historické a současné rozhlasové techniky.

 

DOTEKY AFRIKY
Do 3. září 2023
Přijďte se podívat na ceněnou kolekci originálních snímků chodidel a srstí zvířat pořízených fotoreportérem Martinem Veselým a jeho dcerou Anežkou v Safari Parku ve Dvoře Králové nad Labem. Autor výstavy si všiml, že lidé ani v zoo nevidí, po čem všechna ta úžasná zvířata chodí, a tak se „tlapky“ staly objektem jeho zájmu. Aby eliminoval vše, co na fotce ruší, použil divadelní černé sametové pozadí a ateliérová světla. Součástí neotřele pojatého tématu jsou i exponáty z přírodovědeckého oddělení Muzea východních Čech v Hradci Králové a ze ZOO Dvůr Králové nad Labem. Aby bylo možné výstavu vnímat více smysly, je obohacena o "hands on" předměty. Zapojeny jsou i audiovizuální prvky ve formě dětem přizpůsobené projekce mapy Afriky a dotyková obrazovka s databází zvuků zvířat. 

 

MĚNÍCÍ SE SVĚT – POSLEDNÍ LOVCI A PRVNÍ ZEMĚDĚLCI (NEJEN) VE VÝCHODNÍCH ČECHÁCH
Do 12. listopadu 2023
Přibližně před 7500 lety na našem území končila éra lovců a sběračů, kterou označujeme slovem mezolit, a začala období zemědělců, neboli neolit. Jak moc se oba tyto světy odlišovaly? A co se vlastně stalo s původními lovci poté, co na naše území dorazili zemědělci? Nová archeologická výstava sezóny na tyto otázky odpoví. Ačkoliv je zaměřena zejména na náš region, představuje i řadu zajímavých nálezů z dalších míst v Evropě.

  

STÁLÁ EXPOZICE CESTY MĚSTA

Přijďte si prohlédnout stálou interaktivní expozici Cesty města, která přibližuje historii Hradce Králové od pravěku až po období první republiky. Celkový dojem expozice podtrhují multimediální interaktivní prvky. Expozice má celkem tři tematické části :
K městu českých královen
Prologem expozice je úvodní část věnovaná historii osídlení královéhradeckého návrší a přilehlého okolí od doby paleolitu až po mladší dobu železnou. Její stěžejní část zachycuje časové období 13. až 16. století a zaměřuje se zejména na význam Hradce Králové jako jednoho z nejstarších právních měst a urbanistickou výstavbu města.
K pevnosti
Tato část expozice zpracovává historické období Hradce Králové od baroka až po prusko-rakouskou válku 1866. V přední části expozice je imitace švédské fortifikace připomínající dobu třicetileté války, odkud se bude do hlavní části expozice procházet replikou pevnostní brány ukotvené v pevnostní zdi.
K Salonu republiky
Třetí část expozice přiblíží ve dvou sálech moderní epochu v dějinách města, a to od obnovy dynamického rozvoje Hradce v posledních desetiletích 19. století až do poloviny 40. let 20. století. Expoziční sály se od předchozích dvou částí liší v zapojení multimédií, k čemuž vybízí samotné historické období, jemuž se expozice věnuje. 

 

AKCE 

23. května 2023 / od 17 hodin / CESTOVATELSKÁ BESEDA v Kavárně Muzeum / vstup zdarma
NA CESTÁCH S PETREM VOLDÁNEM - ÁZERBÁJDŽÁN
Beseda s rozhlasovým zpravodajem a spolupracovníkem České televize Petrem Voldánem je zároveň živou nahrávkou pořadu Českého rozhlasu Hradec Králové a Pardubice.
Tentokrát se vypravíme do málo známého Ázerbájdžánu - do země ohně, větru, ropy, nádherných koberců, ale i granátových jablek, supermoderní architektury a překvapivých českých stop. Dozvíte se, jak vypadá město naftařů na pilotech na moři, poodhalíte tajemství unikátních lesů, ve kterých roste “železné dřevo”, nakouknete do gastronomie na trase Hedvábné stezky a asi vás překvapí i nitky, které vedou ze země u Kaspického moře až k nám na Broumovsko, nebo dokonce do místa jen 5 kilometrů vzdáleného od České Skalice.
Besedu doplní autentické předměty k tématům a podrobnosti ze zákulisí natáčení pořadu České televize Postřehy odjinud.
Kapacita kavárny je omezena a rezervace míst je nutná: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo +420 773 713 397.

 

19. května 2023 / od 17 hodin / PŘEDNÁŠKA v Gayerových kasárnách / vstup zdarma
NA RYBY S MEZOLITICKÝMI LOVCI
Přednáška je prologem Muzejní noci 2023 a další ze série doprovodných aktivit k aktuální výstavě Měnící se svět. Období střední doby kamenné je pozoruhodné mimo jiné i tím, že stoupá množství archeologických nálezů, které souvisejí s rybolovem. Zdá se proto, že tento způsob obživy během mezolitu získal na důležitosti, a to v podstatě plošně po celé Evropě. Jak a proč k tomu došlo? A co archeologie může říct o tak specifické činnosti? Právě na tyto otázky se zaměří archeolog Petr Čechák.
Kapacita sálu je max. 30 míst.

 

19. května 2023 / od 18 do 24 hodin / MUZEJNÍ NOC 2023 / vstup zdarma
PRAVĚKÁ MUZEJNÍ NOC
Letos se k Muzejní noci 2023 připojí celkem 8 muzeí, galerií a institucí, připravují vlastní pestré programy. Kromě Muzea východních Čech a Muzea války 1866 bude do pozdních večerních hodin otevřeno také v Galerii moderního umění, v Labyrintu divadla Drak, v Muzeu parních strojů, v Museu bednářství Jaroslava Tománka, v Informačním centru Obnovitelné zdroje a malé vodní elektrárně „Hučák“ a nově také v Hvězdárně a planetáriu v Hradci Králové.
V historické budově Muzea východních Čech na děti i dospělé čeká interaktivní program propojený s výstavou sezony „Měnící se svět – Poslední lovci a první zemědělci (nejen) ve východních Čechách“. Čeká na vás celá řada pravěkých aktivit uvnitř muzejní budovy i před ní, například keramická dílna, malování pravěkými barvami nebo lovecký fotokoutek, komentované prohlídky výstavou, promítání legendární Cesty do pravěku a celá řada dalších (pra)překvapení.
Muzeum války 1866 nabídne možnost střelby z ručních zbraní používaných v prusko-rakouském konfliktu a náhled do každodennosti bojujících pěšáků prostřednictvím ukázek výcviku dle dobových příruček. Součástí programu bude od 18 do 22 hodin tematické dětské tvoření "Jízda aneb Postarej se o svého koníka".

 

Neděle 7. a 28. května 2023 / od 16 hodin / vstupné 180 Kč
Středa 10., 17. a 24. května 2023 / od 16 hodin / vstupné 180 Kč
SEZÓNNÍ NÁVŠTĚVNICKÝ OKRUH: STŘEŠNÍ TERASA S VYHLÍDKOU NA MĚSTO
Nabízíme první letošní termíny komentovaných prohlídek vybraných interiérů budovy muzea s exkluzivním výstupem na střešní terasu muzea. Příchozím se zde naskytne atraktivní výhled na část města Hradce Králové. 
Délka prohlídky je 45 – 60 minut, je určena maximálně pro 7 osob, přičemž skupinu musí tvořit minimálně 4 návštěvníci.
Návštěva terasy není vhodná pro osoby se sníženou pohyblivostí a koná se pouze za příznivého počasí.
Vstupné platí zároveň do všech výstav. 
Rezervace termínů v kvěnu:
Neděle     7. 5. 2023 - rezervace ZDE
Středa    10. 5. 2023 - rezervace ZDE
Středa    17. 5. 2023rezervace ZDE
Středa    24. 5. 2023rezervace ZDE
Neděle   28. 5. 2023 - rezervace ZDE 

 

26. května 2023 / od 18 hodin / KONCERT / vstupné 100 Kč
SLAVNOSTNÍ KONCERT SMÍŠENÉHO SBORU JITRO K 25. VÝROČÍ ZALOŽENÍ SBORU
Smíšený sbor Jitro a sbormistr Lukáš Mekiňa Vás srdečně zvou na slavnostní koncert u příležitosti 25. výročí založení sboru. Prodej vstupenek na místě.

 

31. května 2023 / od 17 hodin / KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA EXPOZICE/ vstupné 120 Kč 
KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA EXPOZICE CESTY MĚSTA
Zažijte s námi kouzlo prvorepublikového Hradce Králové  v nové expozici Cesty města – K Salonu republiky a poznejte, jak se ve městě žilo v této době. Exkluzivně vás Salonem republiky provede kurátorka Pavla Koritenská.
Při této příležitosti bude možné zakoupit publikaci Cesty města – průvodce expozicí za zvýhodněnou cenu.

 

AKCE PRO DĚTI

14. května 2023 / od 15 hodin / MUZEJNÍ NEDĚLE s rezervací / Vstupné děti do 6 let 20 Kč, děti nad 6 let 70 Kč, dospělí 90 Kč
DOTKNĚTE SE AFRIKY
Vydejte se s námi do Muzea východních Čech za nejzajímavějšími africkými zvířaty. Budeme si povídat o tom, kde v Africe žijí a jaké úžasné schopnosti jim umožňují přežít. Ve výstavě „Doteky Afriky“ bude možné prozkoumat třeba některé zvířecí kůže a zajímavé lebky a kosti. Afrika se tedy Hradci přiblíží doslova na dotek ruky. 
Z kapacitních důvodů je počet návštěvníků omezen.
Na prohlídku je nutné se předem přihlásit ZDE.
Program je vhodný pro děti od 6 let

 

KLUB SENIORŮ

10. května 2023 /od 10 hodin / KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA / vstup pro členy klubu zdarma
KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA VÝSTAVY DOTEKY AFRIKY
Výstava Doteky Afriky prezentuje fotografie oceňovaného fotografa Martina Veselého. Autor si všiml, že lidé ani v zoo nevidí, po čem všechna ta úžasná zvířata chodí, tak se rozhodl je všem ukázat. Součástí výstavy budou kromě fotografií také různé haptické předměty jako například lebky a kosti zvířat, nebo interaktivní databáze jejich zvuků a hlasů. Výstavou provedou edukátoři Veronika Nebeská a Martin Jakoubek.

 

24. května 2023 / od 10 hodin / PŘEDNÁŠKA v Gayerových kasárnách / vstup pro členy klubu zdarma
KOUZLO PRVOREPUBLIKOVÝCH OBCHODŮ V HRADCI KRÁLOVÉ
O známých i pozapomenutých obchodech, módních salónech i kavárnách, které za první republiky spoluutvářely jedinečnou atmosféru Salonu republiky, bude přednášet Pavla Koritenská, historička Muzea východních Čech v Hradci Králové.

 

Muzeum války 1866

Můžete se těšit na zpřehledněnou expozici, panelovou výstavu věnovanou archeologii konfliktů 19. století. Také se seznámíte s uniformami, výzbrojí a výstrojí armád, které se 3. 7. 1866 střetly u Hradce Králové v největší polní bitvě svedené na území České republiky. K dispozici jsou služby našich průvodců, kteří vás ochotně provedou areálem pomníků a válečných hřbitovů hradeckého bojiště.

Provozní doba:

Pondělí                           ZAVŘENO
Úterý až neděle             9 - 17 hodin

 

Muzejní kavárna

Srdečně vás zveme do muzejní kavárny, kde na vás čekají například dobroty z cukrářství Makronky Malý princ. Přijďte si příjemně posedět a ochutnat domácí makronky, zákusky a dorty, výběrovou kávu i čaje, včetně kvalitního vína z českého vinařství.

Provozní doba:

Pondělí                            ZAVŘENO
Úterý až neděle              10 - 18 hodin

 

Knihovna Muzea východních Čech v Hradci Králové

Gayerova kasárna, Opletalova 334, 500 03 Hradec Králové
tel.: 495 534 798, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Provozní doba:
Pondělí       9-12      13-17
Středa         9-12      13-17

Číst 1044 krát Naposledy změněno %AM, %01 %271 %2023 %07:%čvn