Cesty města

Stálá expozice provede návštěvníky historií města od pravěku až po období první republiky a umožní jim nasát atmosféru života v jednotlivých obdobích. Celkový dojem expozice podtrhují multimediální interaktivní prvky. Připraven je i doprovodný program pro školní skupiny a širokou veřejnost.

 

Před prohlídkou si návštěvníci mohou v pokladně muzea zapůjčit audioprůvodce (včetně sluchátek). Zajímavou formou tak získají informace o prezentovaných tématech, včetně ukázek z historických pramenů a vzpomínek pamětníků. Návod na obsluhu audioprůvodce je k dispozici na pokladně muzea.

 

Cesty města - K městu českých královenK městu českých královen

První část expozice ve druhém nadzemním podlaží muzea návštěvníkům ozřejmí význam Hradce Králové jako jednoho z nejstarších právních měst a představí také urbanistickou výstavbu města v období 13. – 16. století. Sál bude představovat Velké náměstí s dobovými řemesly a každodenností. 

Číst dál...

 


Cesty města - K pevnostiK pevnosti

Druhá část expozice ve druhém nadzemním podlaží muzea přiblíží život královéhradeckých obyvatel v období bastionové vojenské pevnosti až do války z roku 1866, která představuje pomyslnou tečku za pevnostním obdobím.

Číst dál...

 


Cesty města - K Salonu republikyK Salonu republiky

Třetí část expozice ve třetím nadzemním podlaží muzea přiblíží ve dvou sálech moderní epochu v dějinách města, a to od obnovy dynamického rozvoje Hradce v posledních desetiletích 19. století až do poloviny 40. let 20. století, kdy město dosáhlo dnešních kontur. 

Číst dál...

 


kniha v pevnosti img ikon

Publikace k expozici Cesty města

Knihy s tématikou expozice Cesty města vydané Muzeem východních Čech v Hradci Králové.

Číst dál...


kralovehradecke zivnosti modni svet ikona

Královéhradecké živnosti v Salonu republiky / Módní svět

Mapa s příběhem / Mapa shrnuje výsledky dlouhodobého výzkumu autorek v oblasti soukromých živností v Hradci Králové provozovaných v odvětvích módního průmyslu a galanterního zboží.
Číst dál...

 


 

* OCENĚNÍ HRADECKÁ MÚZA 2021 *

V roce 2022 získali autoři expozice výroční cenu města Hradce Králové s názvem Hradecká múza 2021 za významné počiny na poli kulturním.

Záznam z předání ocenění si můžete prohlédnout ZDE.


Média