Program muzea - duben 2023

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

Od 1. do 30. dubna 2023

Program v Muzeu východních Čech a v expozici Muzea války 1866 na Chlumu.
*program je průběžně doplňován

Muzeum východních Čech v Hradci Králové, Eliščino nábřeží
Pondělí: ZAVŘENO
Úterý až neděle 10.00 - 18.00 hodin

* Každou poslední středu v měsíci 10.00 - 20.00 hodin
* Každou první středu v měsíci je vstup do muzea zdarma

Muzeum války 1866
Pondělí: ZAVŘENO
Úterý až neděle: 09.00 - 17.00 hodin

* Každou první středu v měsíci je vstup do muzea zdarma

 

AKTUÁLNÍ VÝSTAVY

DOTEKY AFRIKY
Od 28. dubna 2023
Přijďte se podívat na ceněnou kolekci originálních snímků chodidel zvířat pořízených fotoreportérem Martinem Veselým v Safari Parku ve Dvoře Králové nad Labem. Autor výstavy si všiml, že lidé ani v zoo nevidí, po čem všechna ta úžasná zvířata chodí, a tak se „tlapky“ staly objektem jeho zájmu. Aby eliminoval vše, co na fotce ruší, použil divadelní černé sametové pozadí a ateliérová světla. Součástí neotřele pojatého tématu budou i exponáty z přírodovědeckého oddělení Muzea východních Čech v Hradci Králové a ze ZOO Dvůr Králové nad Labem. Aby bylo možné výstavu vnímat více smysly, bude obohacena o "hands on" předměty. Zapojeny budou i audiovizuální prvky ve formě dětem přizpůsobené projekce mapy Afriky a dotyková obrazovka s databází zvuků zvířat. 

 

JÁ, UPÍR, PŘISTÁNÍ POVOLUJI!
Výstava je prodloužena do 30. dubna  2023
Ne, žádný horor nebo detektivku nečekejte. UPÍR byl volací znak vojenského letiště v Hradci Králové ve druhé polovině 20. století. Letiště v sousedních Pardubicích mělo volací znak PRVEK. Právě o leteckém životě v těchto dvou městech a na těchto dvou leteckých základnách bude pojednávat zcela unikátní výstava. Své si v ní najdou nejen páni kluci všech věkových kategorií, ale i nejširší veřejnost. Skutečné letouny se do historické budovy MVČ na Eliščině nábřeží bohužel nevešly, ale jejich modely, skutečné zbraně, výstroj, ale i předměty z běžného života na letišti i v kruhu rodinném ano. Těšíme se na vás!

 

MĚNÍCÍ SE SVĚT – POSLEDNÍ LOVCI A PRVNÍ ZEMĚDĚLCI (NEJEN) VE VÝCHODNÍCH ČECHÁCH
Do 12. listopadu 2023
Přibližně před 7500 lety na našem území končila éra lovců a sběračů, kterou označujeme slovem mezolit, a začala období zemědělců, neboli neolit. Jak moc se oba tyto světy odlišovaly? A co se vlastně stalo s původními lovci poté, co na naše území dorazili zemědělci? Nová archeologická výstava sezóny na tyto otázky odpoví. Ačkoliv je zaměřena zejména na náš region, představuje i řadu zajímavých nálezů z dalších míst v Evropě.

  

STÁLÁ EXPOZICE CESTY MĚSTA

Přijďte si prohlédnout stálou interaktivní expozici Cesty města, která přibližuje historii Hradce Králové od pravěku až po období první republiky. Celkový dojem expozice podtrhují multimediální interaktivní prvky. Expozice má celkem tři tematické části :
K městu českých královen
Prologem expozice je úvodní část věnovaná historii osídlení královéhradeckého návrší a přilehlého okolí od doby paleolitu až po mladší dobu železnou. Její stěžejní část zachycuje časové období 13. až 16. století a zaměřuje se zejména na význam Hradce Králové jako jednoho z nejstarších právních měst a urbanistickou výstavbu města.
K pevnosti
Tato část expozice zpracovává historické období Hradce Králové od baroka až po prusko-rakouskou válku 1866. V přední části expozice je imitace švédské fortifikace připomínající dobu třicetileté války, odkud se bude do hlavní části expozice procházet replikou pevnostní brány ukotvené v pevnostní zdi.
K Salonu republiky
Třetí část expozice přiblíží ve dvou sálech moderní epochu v dějinách města, a to od obnovy dynamického rozvoje Hradce v posledních desetiletích 19. století až do poloviny 40. let 20. století. Expoziční sály se od předchozích dvou částí liší v zapojení multimédií, k čemuž vybízí samotné historické období, jemuž se expozice věnuje. 

 

AKCE 

18. dubna 2023 / od 17 hodin / CESTOVATELSKÁ BESEDA v Kavárně Muzeum / vstup zdarma
NA CESTÁCH S PETREM VOLDÁNEM - WALES
Beseda s rozhlasovým zpravodajem a spolupracovníkem České televize Petrem Voldánem je zároveň živou nahrávkou pořadu Českého rozhlasu Hradec Králové a Pardubice.
Buďte u toho a nechte se zavést do Walesu. Navštívíme hlavní město Cardiff a jeho labyrint jedenácti kouzelných pasáží včetně té nejstarší  - královské z roku 1856. Dále zavítáme do nejstaršího obchodu s gramodeskami, a protože má prý Wales nejvíce hradů na počet obyvatel, přiblížíme si život na hradech i v podhradí. Na své si přijdou i obdivovatelé historických lokomotiv a navštívíme třeba i v přírodě schovaný dům projektovaný architektem Janem Kaplickým.
Besedu doplní autentické předměty k tématům a podrobnosti ze zákulisí natáčení pořadu České televize Postřehy odjinud.
Kapacita kavárny je omezena a rezervace míst je nutná: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo +420 773 713 397.

 

19. dubna 2023 / od 18 hodin / PŘEDNÁŠKA v Gayerových kasárnách / vstupné 50 Kč
NEJENOM MAMUT ZE SVOBODNÝCH DVORŮ - GRAVETTŠTÍ LOVCI NA VÝCHODĚ ČECH
Tématem přednášky, která se koná v rámci doprovodných programů k výstavě Měnící se svět, bude období kultury nazývané gravettien. Ta je pro oblast Moravy spojena s „lovci mamutů“ a na Královéhradecku s legendárním objevem ve Svobodných Dvorech. Jaké ale jsou další východočeské nálezy, které lze do tohoto období zasadit? Přednáška archeologa a autora výstavy Petra Čecháka se pokusí na tyto otázky odpovědět a přiblíží východní Čechy v době před více než dvaceti tisíci lety.
*Nelze platit kartou!

 

Neděle 23. a 30 dubna 2023 / od 16 hodin / vstupné 180 Kč
Středa 26. dubna 2023 / od 16 hodin / vstupné 180 Kč
SEZÓNNÍ NÁVŠTĚVNICKÝ OKRUH: STŘEŠNÍ TERASA S VYHLÍDKOU NA MĚSTO
Nabízíme první letošní termíny komentovaných prohlídek vybraných interiérů budovy muzea s exkluzivním výstupem na střešní terasu muzea. Příchozím se zde naskytne atraktivní výhled na část města Hradce Králové. 
Délka prohlídky je 45 – 60 minut, je určena maximálně pro 7 osob, přičemž skupinu musí tvořit minimálně 4 návštěvníci.
Návštěva terasy není vhodná pro osoby se sníženou pohyblivostí a koná se pouze za příznivého počasí.
Vstupné platí zároveň do všech výstav. 
Rezervace termínů v dubnu:
Neděle   23. 4. 2023 - termín je momentálně obsazen.  
Středa    26. 4. 2023 - termín je momentálně obsazen. 
Neděle   30. 4. 2023 - termín je momentálně obsazen. 

 

26. dubna 2023 / od 17 hodin / KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA VÝSTAVY / vstupné 120 Kč
HRÁBĚ, EFKA, MEZEK, KOLOBĚŽKA MEZI UPÍREM A PRVKEM
Přijďte se rozloučit s výstavou Já, UPÍR, přistání povoluji!, která uzavře své brány 30. dubna 2023. Komentovaná prohlídka výstavy s úvodní přednáškou se tentokrát bude věnovat letecké technice, kterou byly vyzbrojeny letecké útvary v Hradci Králové a Pardubicích v létech 1945 – 1993. Nebude to jen výčet technických parametrů, ale hlavně popis toho, proč byly ty které letouny ve výzbroji a jaké úkoly plnily. Výstavou provede její autor a ředitel Muzea východních Čech Petr Grulich.

 

AKCE PRO DĚTI

23. dubna 2023 / od 15 hodin / MUZEJNÍ NEDĚLE s rezervací / Vstupné děti do 6 let 20 Kč, děti nad 6 let 70 Kč, dospělí 90 Kč
DĚTSKÁ PROCHÁZKA KOTĚROVOU ČTVRTÍ
Za mnoho ze svých nejkrásnějších budov vděčí Hradec Králové architektu Janu Kotěrovi. Ke každé z nich se podíváme a budeme plnit úkoly, které nás na místě očekávají. V případě pěkného počasí bude prohlídka končit výstupem na vyhlídkovou terasu muzea, odkud si celou Kotěrovu čtvrť prohlédneme a kde bude čekat malá odměna.
Z kapacitních důvodů je počet návštěvníků omezen.
Na prohlídku je nutné se předem přihlásit ZDE.
Program je vhodný pro děti od 6 let

 

KLUB SENIORŮ

12. dubna 2023 /od 10 hodin / KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA / vstup pro členy klubu zdarma
PROHLÍDKA OTEVŘENÉHO DEPOZITÁŘE UMĚLECKÉHO PRŮMYSLU

Na závěr naší prezentace otevřených depozitářů v nově zrekonstruované budově MVČ v Gayerových kasárnách bude představen otevřený depozitář uměleckého průmyslu. Mezi sbírkovými předměty ze skla, keramiky a kovů se nachází i několik kuriozit v čele s vynálezem svérázného profesora Jakuba Hrona - buňátem neskolitelným. Depozitářem bude provázet kurátorka sbírky uměleckého průmyslu Markéta Pražáková.
Sraz je před budovou MVČ v Gayerových kasárnách.

 

26. dubna 2023 / od 10 hodin / KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA / vstup pro členy klubu zdarma
PROCHÁZKA KOTĚROVOU ČTVRTÍ
V dubnu tohoto roku si připomínáme sté výročí úmrtí zakladatelské osobnosti české moderní architektury Jana Kotěry, který pro Hradec Králové navrhl řadu staveb, z nichž Okresní dům a budova muzea patří vůbec k tomu nejhodnotnějšímu z jeho tvorby. Prohlídka představí všechny Kotěrovy realizace v Hradci Králové a hovořit se bude i o architektově životě. Provázet budou pedagogové Muzea východních Čech  Veronika Nebeská a Martin Jakoubek.
Sraz je před historickou budovou MVČ na Eliščině nábřeží.

 

Muzeum války 1866

Můžete se těšit na zpřehledněnou expozici, panelovou výstavu věnovanou archeologii konfliktů 19. století. Také se seznámíte s uniformami, výzbrojí a výstrojí armád, které se 3. 7. 1866 střetly u Hradce Králové v největší polní bitvě svedené na území České republiky. K dispozici jsou služby našich průvodců, kteří vás ochotně provedou areálem pomníků a válečných hřbitovů hradeckého bojiště.

Provozní doba:

Pondělí                           ZAVŘENO
Úterý až neděle             9 - 17 hodin

 

Muzejní kavárna

Srdečně vás zveme do muzejní kavárny, kde na vás čekají například dobroty z cukrářství Makronky Malý princ. Přijďte si příjemně posedět a ochutnat domácí makronky, zákusky a dorty, výběrovou kávu i čaje, včetně kvalitního vína z českého vinařství.

Provozní doba:

Pondělí                            ZAVŘENO
Úterý až neděle              10 - 18 hodin

 

Knihovna Muzea východních Čech v Hradci Králové

Gayerova kasárna, Opletalova 334, 500 03 Hradec Králové
tel.: 495 534 798, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Provozní doba:
Pondělí       9-12      13-17
Středa         9-12      13-17

Číst 1326 krát Naposledy změněno %AM, %28 %272 %2023 %07:%dub