12. 08. 2022

Mistr tradiční rukodělné výroby za rok 2021 - předání ocenění

Ve středu 17. srpna 2022 byli slavnostně oceněni řemeslníci z Královéhradeckého kraje za významný přínos v oblasti tradiční lidové kultury. Titul "Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje za rok 2021" převzali při zahajovacím večeru Mezinárodního folklorního festivalu v Červeném Kostelci.

 

Muzeum východních Čech v Hradci Králové se dlouhodobě věnuje dokumentaci i propagaci tradiční rukodělné výroby a koordinátorkou je etnografka Mgr. Martina Vlčková: "V letošním roce uběhlo již 20 let od prvního předání ocenění řemeslníkům a osobnostem v oblasti tradiční lidové kultury. Za tu dobu jich bylo oceněno více než padesát a někteří z nich získali také titul Nositel tradice lidových řemesel, který uděluje Ministr kultury. I tradiční rukodělná výroba a znalost původních výrobních technologií tvoří součást našeho kulturního dědictví, o které je třeba pečovat a uchovat ho pro další generace."

Krajské ocenění v oblasti tradičních lidových řemesel uděluje Rada Královéhradeckého kraje od roku 2002.

Původní cenu "Zlatý kolovrat" nahradil v roce 2017 "Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje". Rada Kraje tak oceňuje tvůrce, kteří ovládají tradiční řemeslné postupy, udržují je a své znalosti a zkušenosti předávají svým následovníkům. Během této doby ocenění získalo na čtyřicet tvůrců, z nichž některé ocenil ministr kultury prestižním titulem "Nositel tradice lidových řemesel".

 

Za rok 2021 ocenění z rukou zástupců Královéhradeckého kraje převzali:

drzitele oceneni mistr tradicní rukodelne vyroby khk za rok 2021 webZdeněk Vítek v oboru kovářství 
Již padesát let působí Zdeněk Vítek v Jaroměři na Střední škole řemeslné. Po celou dobu se věnuje výchově a předávání odborných znalostí a dovedností budoucím řemeslníkům. Zpočátku se zaměřil na výuku podkovářství včetně podkování koní i oprav zemědělské techniky, později vyučoval umělecké kovářství, zámečnictví nebo pasířství. Pro žáky třetích ročníků vytvořil pravidla pro ročníkové práce. Výsledkem je galerie na chodbách školy a práce jeho žáků pravidelně získávají ocenění v soutěžích a na výstavách. Pro dospělé řemeslníky podkováře vytvořil Zdeněk Vítek tradici takzvaných podkovářských dnů, kde předváděl ukázkové kování na nejrůznějších setkáních u nás i v zahraničí. Zdeněk Vítek se také podílel na vzniku publikace „Podkovářství“ a elektronické učebnice v oboru kovářství a podle jeho rámcového vzdělávacího programu se dnes učí podkováři a umělečtí kováři.

David Adamský v technice vyšívání pavím brkem do kůže 
Toto umění se v Čechách rozšířilo po polovině 19. století a uplatnilo se na kožených mužských opascích. David Adamský během snahy o oživení zapomenuté tradice orlickohorského kroje zjistil, že se doplňovaly právě opasky vyšívanými pavími pery. Nebyl však už nikdo, kdo by byl schopen práci starých mistrů napodobit v potřebné kvalitě. Po dlouhém bádání v muzeích a studiu dostupných materiálu se do vyšívání pustil sám s vlastnoručně vyrobenými nástroji. V současné době se v řemesle stále zdokonaluje, snaží se maximálně zachovat historickou autentičnost, ale experimentuje také s vlastními stehy. Vyšívání pavím brkem si však David Adamský nenechává jen pro sebe, ale tuto techniku už naučil svého syna Jindřicha a také přednáší a publikuje texty.

Foto: Královéhradecký kraj

 

Muzeum východních Čech v Hradci Králové v roce 2019 vydalo souhrnnou publikaci, která dokumentuje jednotlivé oceněné cenou Zlatý kolovrat. První díl představuje držitele od roku 2002 do roku 2007, druhý díl vyšel na na konci roku 2020. 
Obě knihy jsou k dostání v muzejním obchodě nebo v e-shopu zde: Zlatý kolovrat I., Zlatý kolovrat II.