Detaily moderní architektury na fotografiích Jiřího Zikmunda - výstava

Do 25. června 2023

Výstava autorských fotografií Jiřího Zikmunda se tematicky zaměřuje na architekturu 20. století v Hradci Králové z netradiční perspektivy.

Výstava představuje architektonický detail, který tvoří řeč, jíž k nám architektura promlouvá. Vystavené fotografie vznikaly jako vedlejší produkt při dokumentaci moderní architektury Hradce Králové zpracovávané v projektu Královéhradecký architektonický manuál (KAM), který nabízí databázi, dokumentaci a procházkové stezky po moderní architektuře Hradce Králové. Jedná se o výběr 37 nejzajímavějších snímků architektonických detailů královéhradecké moderní architektury. Pro Královéhradecký architektonický manuál vytvořil Jiří Zikmund od roku 2018 přes 1100 současných fotografií.

 

O autorovi:

Jiří Zikmund - absolvent Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové a absolvent výtvarné fotografie na Lidové konzervatoři v Hradci Králové u prof. Jána Šmoka, působil v historickém oddělení Muzea východních Čech v Hradci Králové, kde se mimo jiné věnoval historické fotografii. S Emílií Benešovou z Národního archivu v Praze založil v roce 200, a několik let redakčně vedl, časopis/sborník Historická fotografie. Založil a editorsky vedl také Encyklopedii východočeské fotografie. Po odchodu z muzea do penze se rozhodl vrátit k fotografii, kterou intenzivně provozoval do konce osmdesátých let. Toto předsevzetí naplňoval především při zhotovování fotodokumentace architektury pro knihy a články syna, historika architektury Ladislava Zikmunda-Lendera. Jeho fotografie se objevují i v knihách regionálních a celostátních nakladatelství, např. Paseka, Academia, Lidové noviny, Mladá fronta, Kruh ad.

 

detaily moderní architektury hradce králové plakat

Garantem projektu je historik architektury Ladislav Zikmund-Lender.

Realizátorem projektu je kulturní nezisková organizace kontrapunkt, z.ú.

 

SETKÁNÍ VE VÝSTAVĚ S AUTOREM JIŘÍM ZIKMUNDEM

6. června 2023 / od 16:30 hodin / KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA výstavy/ vstupné 120 Kč
Zveme vás na neformální setkání a popovídání s autorem vystavených fotografií Jiřím Zikmundem. Dozvíte se také o kuriózních situacích, které zhotovování fotodokumentace staveb pro KAM občas provázely.