Prázdninová soutěž - VYHODNOCENÍ

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

Výsledky letní soutěže s výstavou Měnící se svět.

hrncirka zm

Hrnčířka z naší výstavy se rozhodla, že si o letošních prázdninách dopřeje zcela  zaslouženou dovolenou a vydala se na cesty. 

Vaším soutěžním úkolem bylo uhodnout či poznat její prázdninovou destinaci podle tří nápověd.

Odpovědi se k nám začaly sbíhat až po zveřejnění poslední nápovědy a všechny byly správné! 

Hrnčířka z naší výstavy o  prázdninách  navštívila  známou  archeologickou lokalitu GÖBEKLI TEPE v Turecku. 
Nacházejí  se  zde  monumentální megalitické stavby s reliéfní výzdobou  z 10.–9.  tisíciletí  př. n. l.,  jeden z nejstarších známých dokladů neolitické architektury, který byl zbudovaný nejspíše ještě předneolitickými lidmi.

 

Při losování měl štěstí pan Milan Brodský a stává se vítězem tematického dárkového balíčku k výstavě "Měnící se svět".

Výherci gratulujeme a všem zúčastněným děkujeme!

 

 

 

 

 

 

 

 

Pro ověření ještě shrnutí tří nápověd:

První nápověda
Hrnčířka je vzdělaná dívka, takže cestuje jednoznačně za poznáním. Je proto jasné, že navštíví nějakou známou archeologickou lokalitu. A aby to byla pořádná dovolená, tak se vypraví nejen zcela mimo Královéhradecko, ale i mimo Českou republiku.
Místo, které si pro svůj výlet zvolila, si ale nevyhlédla v katalogu destinací cestovních kanceláří, ale přímo ve výstavě! Nejenom, že se tam o něm píše, ale jméno naleziště také pravidelně zaznívá na každé komentované prohlídce s autorem výstavy Petrem Čechákem.

Druhá nápověda
Hrnčířku napadlo cestovat za vlastními kořeny, tedy do minulosti, a to dokonce i z jejího neolitického pohledu. A koho lepšího by si na tuto pouť mohla vzít s sebou než našeho lovce? Jak je vidět na přiložené fotce, lovec je výběrem nadšený, protože ví, že na známém nalezišti se bude cítit skoro jako doma. Zároveň je ale jasné, že na své si o prázdninách musí přijít i hrnčířka. A skutečně je tomu tak, neboť místo, kam se naše dvojice vypravila, stojí časově a kulturně přesně na pomezí mezi dobou lovců a epochou prvních zemědělců.

Třetí nápověda
Naše dvojice konečně dorazila na místo a dovolenou si náležitě užila. Aby Vám ještě více pomohli, přikládají fotografii. Které světoznámé archeologické naleziště leží mimo Českou republiku, je důležité z pohledu přechodu od lovu k zemědělství, píše se o něm v naší výstavě a můžete na něm spatřit to, co vidíte na obrázku?
lokalita3  

Číst 408 krát Naposledy změněno %PM, %21 %653 %2023 %16:%zář