24. 08. 2022

Slovo ředitele

Státní vlajka Ukrajiny na budově Muzea východních Čech v Hradci Králové

 

vlajky na budoveNěkolik návštěvníků se ptalo, proč na Historické budově Muzea východních Čech v Hradci Králové od února 2022 vlaje státní vlajka Ukrajiny. I těchto pár tazatelů je pro nás důležitých, zde je proto odpověď:

  • Protože jsme civilizovaná země a veřejná instituce, ve které stále ještě platí, že přátelům v nouzi se pomáhá. Ukrajina čelí zločinnému napadení svým silnějším sousedem a v naprostém souladu s mezinárodním právem brání svou státní suverenitu.
  • Protože posláním muzeí je mimo jiné vzdělávat, vést osvětu a bránit tmářství. Jako kulturní, vzdělávací a vědecko-výzkumná instituce dokážeme s odbornou znalostí rozpoznat, co je skutečnost a co dezinformace, na čí straně stojí právo a dějiny, kdo je fašista a kdo ne, které území kam historicky patří, atd…
  • Protože posláním muzeí je také připomínat naše vlastní dějiny, třeba roky 1938 a 1968, které mají s tím, co se děje v roce 2022, velice mnoho společného.

Vlajka je zde tedy na znamení podpory této těžce zkoušené zemi. Ale také na znamení podpory našim ukrajinským kolegům - uprchlíkům, kterým jsme v našem muzeu daleko od jejich domovů poskytli práci a mírový azyl. Vlajka proto bude na muzejní budově vlát, dokud budou Ukrajinci a Ukrajina naši podporu potřebovat.

Srpen 2022                                                                                                doc. Mgr. Petr Grulich, Ph.D. v. r.
                                                                                                                                    ředitel muzea