19. 08. 2021

Mistr tradičních lidových řemesel za rok 2020 - předání ocenění

Ve středu 18. srpna 2021 byli slavnostně oceněni řemeslníci z Královéhradeckého kraje za významný přínos v oblasti tradiční lidové kultury. V rámci zahajovacího večera Mezinárodního folklorního festivalu v Červeném Kostelci převzali titul "Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje za rok 2020".

Muzeum východních Čech v Hradci Králové se dlouhodobě věnuje dokumentaci i propagaci tradiční rukodělné výroby a koordinátorkou je etnografka Martina Vlčková: "Jsem velice ráda, že můžeme ocenit, podpořit a upozornit na řemeslníky, kteří se s nadšením věnují lidovému řemeslu, a díky svým schopnostem se podílí na zachování jeho tradičních a jedinečných postupů."

Krajské ocenění v oblasti tradičních lidových řemesel uděluje Rada Královéhradeckého kraje od roku 2002.

Původní cenu "Zlatý kolovrat" nahradil v roce 2017 "Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje". Rada Kraje tak oceňuje tvůrce, kteří ovládají tradiční řemeslné postupy, udržují je a své znalosti a zkušenosti předávají svým následovníkům. Během této doby ocenění získalo na čtyřicet tvůrců, z nichž některé ocenil ministr kultury prestižním titulem "Nositel tradice lidových řemesel".

 

 

Za rok 2020 ocenění z rukou zástupců Královéhradeckého kraje převzali:

mistri rukodelne vyroby 2020

Lenka Špetlová Máslová v oboru krajkářství
Paličkované krajce podlehla už v době studia a věnuje se její výrobě už více než 26 let. Návrhy si vytváří a realizuje sama. Ve svých začátcích se věnovala hlavně klasické krajce, později začala ke tkanině přidávat polodrahokamy, chirurgickou ocel, dřevo a další materiály, a to hlavně při výrobě šperků. V posledních letech se věnuje také malbě olejovými a akrylovými barvami a celou kompozici doplňuje svoji paličkovanou krajkou.
Krajkářka z Hostinného prezentuje svoji práci nejen na tuzemských trzích, ale i v Německu a na Slovensku. Návrhy publikuje také v časopise Krajka a své znalosti a schopnosti ráda předává jako lektorka budoucím krajkářkám. Řada krajek Lenky Máslové Špetlové zdobí stěny nejen u nás, ale i v zahraničí. Zájem projevili zákazníci dokonce z Pensylvánie v USA.

Petr Podrábský v oboru umělecké soustružení dřeva
Pracuje jako lékař, ale výroba soustružených předmětů je jeho dlouholetým a milovaným koníčkem. Znalosti obrábění dřeva získával nejen z domácí a zahraniční literatury, ale také na kurzech v Rakousku. Výsledkem jeho práce jsou soupravy stolních doplňků (dózy, misky), svícny různých tvarů a velikostí, figurky, stromky a další předměty, vyznačující se jednoduchými čistými liniemi a nápadem. Povrchovou úpravu výrobků provádí olivovým olejem nebo speciálním olejovým roztokem. Předměty jsou pak chráněné a lépe se zvýrazní kresba dřeva.
Výroba soustružených předmětů má velmi dlouhou tradici a tímto způsobem vznikaly spíše drobnější předměty jako talíře, misky, různé dózy a podobně. Rozkvět výroby spadá do přelomu 19. a 20. století, kdy se soustružení na vesnicích věnovaly i celé rodiny a svojí produkcí zásobovaly okolní trhy.

GRATULUJEME! 

 

 

Muzeum východních Čech v Hradci Králové v roce 2019 vydalo souhrnnou publikaci, která dokumentuje jednotlivé oceněné cenou Zlatý kolovrat. První díl představuje držitele od roku 2002 do roku 2007, druhý díl vyšel na na konci roku 2020.