Vytisknout tuto stránku
Doteky Afriky - výstava
27. 04. 2023
| Výstavy 2023

Doteky Afriky - výstava

Prodlouženo do 1. října 2023

Fotografická výstava tlapek a srstí afrických zvířat od fotoreportéra Martina Veselého a jeho dcery Anežky.

Přijďte se podívat na ceněnou kolekci originálních snímků chodidel zvířat pořízených v Safari Parku ve Dvoře Králové nad Labem. Autor výstavy si všiml, že lidé ani v ZOO nevidí, po čem všechna ta úžasná zvířata chodí, a tak se „tlapky“ staly objektem jeho zájmu. Aby eliminoval vše, co na fotce ruší, použil divadelní černé sametové pozadí a ateliérová světla.

Součástí neotřele pojatého tématu jsou i exponáty z přírodovědeckého oddělení MVČ a ze ZOO Dvůr Králové nad Labem. Aby bylo možné výstavu vnímat více smysly, je obohacena o "hands on" předměty. Zapojeny jsou i audiovizuální prvky ve formě dětem přizpůsobené projekce mapy Afriky a dotyková obrazovka s databází zvuků zvířat. 

K výstavě nabízíme také edukační program pro žáky z mateřských, základních i středních škol. Podrobnosti obdržíte na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

 

17. června 2023 od 16 hodin můžete navštívit také komentovanou prohlídku s autory výstavy.

 

Martin Veselý (*1977) - fotoreportér MF DNES a Lidových novin

 

mv portret

 

Každodenně přináší do českých médií portréty významných osobností, reportáže z kultury, politiky, sportu a aktuálních událostí ve východních Čechách. Kromě toho se ale také věnuje hledání a následnému fotografování starých plechů, na kterých ukazuje ,,nevšedně všední objekty“. Už 11 let také fotí zvířata v Safari Parku ve Dvoře Králové nad Labem a za své pozoruhodné snímky získal několik ocenění.  

Zatím posledním úspěchem je druhé místo v kategorii Série v soutěži Czech Natural Photo 2022, kde porotu zaujala právě tato kolekce originálních snímků chodidel. Autor výstavy si všiml, že lidé ani v zoo nevidí, po čem všechna ta úžasná zvířata chodí, tak se rozhodl je všem ukázat. Aby eliminoval vše, co na fotce ruší, použil divadelní černé sametové pozadí a ateliérová světla. Se zvířetem se nejdřív snažil skamarádit, což třeba u slonů nebo nosorožců nebylo vůbec snadné. Naštěstí se mnoho jedinců dalo uplatit dobrotou, vše dobře dopadlo a výsledek stojí za to. 

Velké uznání a poděkování patří všem ošetřovatelům, zoologům a veterinářům ze Safari Parku Dvůr Králové nad Labem, kteří se na projektu podíleli.

 

Anežka Veselá (*2016) - žákyně, fotografka, malířka 

 

anezka vesela

Ahoj,
jsem Anežka, je mi šest let a baví mě toho hodně. Kromě focení také maluji, jezdím na skejtu a v zimě na snowboardu.
S tatínkem jsem rok jezdila do Safari parku Dvůr Králové nad Labem a tam jsem fotografovala srsti afrických zvířat. Díky tomu, že se táta s ošetřovateli a zoology zná, měla jsem možnost dostat se do úplné blízkosti některých zvířat, třeba nosorožce dvourohého, želvu obrovskou, chameleona, trnorepa a hroznýše madagaskarského, a dokonce si je i pohladit. 
Většinu zvířat jsem fotografovala na velmi krátkou vzdálenost a nemusela jsem tím pádem při focení používat dlouhý a těžký bílý objektiv (teleobjektiv).
Je super, že moje fotky budou součástí výstavy Doteky Afriky v Muzeu východních Čech v Hradci Králové. Mimochodem, mně se nejvíc líbí chameleon a krunýř želvy.
Jo, a ještě se chci pochlubit, že moje fotografie "Srsti z Afriky" jsou nominované v prestižní soutěži Czech Nature Photo 2023 kategorie Junior. Tak se na ně přijďte podívat. Bude to bezva, protože ve výstavě to bude zábava pro všechny. Školáci a dospěláci budou moci hádat, kterému zvířátku patří srst na fotografii.
                                                                                                               Už se moc těším Anežka 

 

Fotogalerie z vernisáže výstavy 27. dubna 2023