Program muzea v únoru 2022

Program v Muzeu východních Čech a v expozici Muzea války 1866 na Chlumu.
*program je průběžně doplňován

  

PŘIPRAVOVANÉ VÝSTAVY

MAREK ZÁKOSTELECKÝ L+
Souborná výstava loutek, kostýmů a scénografie, určená především dětem všech věkových kategorií, zmapuje více než třicet let tvorby divadelního scénografa a režiséra Marka Zákosteleckého. Bude možné vidět průřez jeho prací, která zahrnuje návrhy i realizace loutek, kostýmů, scénografie, ale i užité grafiky, ilustrace a volné tvorby. Marka Zákosteleckého s Hradcem Králové spojuje téměř dvacetiletá kariéra v Divadle Drak. Výstava bude obsahovat i autorské herní prvky, které navazují na jeho koncept Labyrintu Divadla Drak.

 

SPOUŠŤ PLNÁ ŽIVOTA – PŘÍRODA MÍST NARUŠENÝCH ČLOVĚKEM
Mottem výstavy by mohlo být: „člověk mění krajinu“. To vnímáme převážně negativně. I silně narušená místa však mohou být útočištěm pro ohrožené organismy. Člověk na jedné straně přírodu ničí, na druhé ji vytváří. Výstava bude pro svou mezioborovost vhodná pro žáky a studenty všech stupňů škol. Zaměří se na vybraná témata z oblastí biologie, geologie a ekologie. Hlavní myšlenkou výstavy je, že těžební aktivity mohou za určitých okolností přírodě prospívat. Možná vás překvapí, že nemusí být vždy žádoucí vracet lokality po těžbě do původního stavu, a že ochrana přírody může dokonce šetřit peníze a nemusí omezovat hospodářské aktivity člověka, jak se obecně předpokládá.

 

AKTUÁLNÍ VÝSTAVY

Do 6. února 2022 můžete navštívit výstavu Vánoční variace. Historické a současné vánoční ozdobykterá představí návštěvníkům historické vánoční ozdoby ze sbírky Věry Dvořáčkové a také různorodou tvorbu současných výrobců z oblasti severovýchodních Čech.

 

NOVÁ STÁLÁ EXPOZICE CESTY MĚSTA

Od 3. prosince 2021 si přijďte prohlédnout novou stálou expozici Cesty města, která přibližuje historii Hradce Králové od pravěku až po období první republiky. Celkový dojem expozice podtrhují multimediální interaktivní prvky. Expozice má celkem tři tematické části :
K městu českých královen
Prologem expozice je úvodní část věnovaná historii osídlení královéhradeckého návrší a přilehlého okolí od doby paleolitu až po mladší dobu železnou. Její stěžejní část zachycuje časové období 13. až 16. století a zaměřuje se zejména na význam Hradce Králové jako jednoho z nejstarších právních měst a urbanistickou výstavbu města.
K pevnosti
Tato část expozice pojsta k pevnostiímá historické období Hradce Králové od baroka až po prusko-rakouskou válku 1866. V přední části expozice je imitace švédské fortifikace připomínající dobu třicetileté války, odkud se bude do hlavní části expozice procházet replikou pevnostní brány ukotvené v pevnostní zdi.
K Salonu republiky
Třetí část expozice přiblíží ve dvou sálech moderní epochu v dějinách města, a to od obnovy dynamického rozvoje Hradce v posledních desetiletích 19. století až do poloviny 40. let 20. století. Expoziční sály se od předchozích dvou částí liší v zapojení multimédií, k čemuž vybízí samotné historické období, jemuž se expozice věnuje. 

 

AKCE

22. února 2022 / od 17 hodin 
KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA s rezervací - Po stopách Ingnáta Herrmanna Hradcem Králové
Speciální komentovaná prohlídka nové expozice Cesty města seznámí návštěvníky s osobností spisovatele, novináře, historiografa a velkého milovníka humoru a života Ignáta Herrmanna. Jeho život a dílo jsou úzce spjaty s městem Hradec Králové. Návštěvník tak bude mít možnost seznámit se s rodinným zázemím Ignáta Herrmanna, kulturním a společenským prostředím Hradce Králové 19. století, nahlédne na události válečného roku 1866 očima malého chlapce v pevnostním městě. Seznámí se také s proměnou města v průběhu 2. poloviny 19. a 1. třetiny 20. století. Součástí prohlídky bude rovněž prezentace nově vydané knihy V pevnosti. Každý přihlášený účastník bude mít možnost zakoupit publikaci s 10% slevou!
Z kapacitních důvodů je počet návštěvníků omezen. Na akci je nutné se předem přihlásit ZDE.
Vstupné 120 Kč

 

AKCE PRO DĚTI

3. února 2022 / od 15.00 hodin
S VYSVĚDČENÍM DO MUZEA - s rezervací
Přijďte se netradičně seznámit s naší novou expozicí Cesty města.
Pro rodiny s dětmi bude připravena  hledačka s úkoly, která je postupně provede všemi sály expozice. Po splnění úkolů bude na děti čekat drobná odměna.
Z kapacitních důvodů je počet návštěvníků omezen. Na akci je nutné se předem přihlásit.
Každá skupina (rodina) si musí zarezervovat čas startu. Ke jménu při rezervaci prosím uveďte počet zúčastněných dětí.

Rezervace startu:
V 15:00 hodin - Termín je obsazen
V 15:10 hodin - Termín je obsazen
V 15:20 hodin - Termín je obsazen
V 15:30 hodin - Termín je obsazen
V 15:40 hodin - Termín je obsazen
V 15:50 hodin - Termín je obsazen
V 16:00 hodin - Termín je obsazen
V 16:10 hodin - Termín je obsazen
V 16:20 hodin - Termín je obsazen
V 16:30 hodin - ZDE
V 16:40 hodin - ZDE
V 16:50 hodin - ZDE
Vstupné děti zdarma po předložení vysvědčení, dospělí 90 Kč.

 

20. února 2022 / od 15 hodin 
MUZEJNÍ NEDĚLE s rezervací - K městu českých královen
Přijďte se seznámit s naší novou expozicí Cesty města. Komentovaná prohlídka pro děti bude věnována části K městu českých královen. Přeneseme se společně o šest století nazpátek a na vlastní oči spatříme, jak středověký Hradec Králové vypadal. Nebudeme se ale jen dívat a poslouchat, samozřejmě se i přímo do života středověkého města zapojíme. Vyzkoušíme si například, jak náročnou práci měli písaři a stavitelé nebo s jakými hračkami si musely vystačit tehdejší děti.
Z kapacitních důvodů je počet návštěvníků omezen. Na prohlídku je nutné se předem přihlásit ZDE- Kapacite je již zaplněna!
Program je vhodný pro děti od 6 let.
Vstupné: dospělí 90 Kč, děti od 6 let 70 Kč.

 

Muzeum války 1866

Provozní doba do 31. března 2022:
Pondělí až pátek               ZAVŘENO
Sobota a neděle               10 -16 hodin

 

Muzejní kavárna

Provozní doba:
Pondělí                            ZAVŘENO
Úterý až neděle         10 - 18 hodin

 

Knihovna

Knihovna je z důvodu stěhování do odvolání uzavřena. Knihovnice Iva Nývltová je k dispozici pro případné konzultace na tel. č.: +420 495 512 391, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.