Vytisknout tuto stránku
Program muzea v lednu 2022
02. 01. 2022
| Akce 2022

Program muzea v lednu 2022

Program v Muzeu východních Čech a v expozici Muzea války 1866 na Chlumu.

 

Úvodí slovo ředitele Petra Grulicha

                                                                                                                                            Vážení a milí,

portret zmrád bych Vás na počátku kalendářního roku 2022 pozdravil z Muzea východních Čech v Hradci Králové a popřál vám všem bez rozdílu, aby to byl rok šťastný a zejména zdravý. Upřímně nám všem přeji, abychom se v něm konečně zbavili pandemie, která nás ohrožuje a svazuje.
Muzeum východních Čech v Hradci Králové je zřízeno Královéhradeckým krajem a plní úkoly celokrajského muzea pro tento kraj. To znamená, že mimo základních činností muzeí, tedy sbírkotvorné a výstavní činnosti, plní také úkoly vědecko-výzkumné instituce, veřejné knihovny, krajského pracoviště pro tradiční lidovou kulturu, krajského metodického centra pro muzejnictví a celou řadu dalších celokrajských úkolů pro veřejnost i pro ostatní paměťové instituce, ať již jsou zřizovány kýmkoliv.
Mám velikou radost, že v jedné z našich budov, Kotěrově historické budově muzea v Hradci Králové, vás můžeme pozvat na zbrusu novou rozsáhlou moderní a interaktivní stálou expozici dějin krajského města Hradce Králové. Své si v ní najdou děti, dospělí i pamětníci. Stála mnoho milionů korun a na její přípravě jsme spolu s městem Hradec Králové strávili 4 roky. Stojí za to. Vedle expozice vám pak v průběhu roku nabídneme celou řadu kratších výstav zaměřených na moderní historii, archeologii i přírodovědu. 

Mnoho dalších projektů pak připravujeme na příští roky, abychom pokryli i jiná, tentokráte celokrajská témata.
                                                 
                                                                                                                                             Vše dobré přeje
                                                                                  
                                                                                                                                                                                Petr Grulich, ředitel

                                                                              

VÝSTAVY

Od 21. listopadu 2021 do 16. ledna 2022 budou v reprezentativním prostoru Muzea východních Čech v Hradci Králové k vidění nejlepší fotografie posledních tří let v rámci 6. ročníku akce Salon východočeské fotografie 2021. Jedná se o  reprezentativní přehlídku poskytující souhrnný přehled aktuální tvorby východočeských fotografů. Akci pořádá Centrum uměleckých aktivit a Volné sdružení východočeských fotografů Hradec Králové z. s.  

Od 5. listopadu 2021 do 6. února 2022 můžete navštívit výstavu Vánoční variace. Historické a současné vánoční ozdobykterá představí návštěvníkům historické vánoční ozdoby ze sbírky Věry Dvořáčkové a také různorodou tvorbu současných výrobců z oblasti severovýchodních Čech.

 

NOVÁ STÁLÁ EXPOZICE CESTY MĚSTA

Od 3. prosince 2021 si přijďte prohlédnout novou stálou expozici Cesty města, která přibližuje historii Hradce Králové od pravěku až po období první republiky. Celkový dojem expozice podtrhují multimediální interaktivní prvky. Expozice má celkem tři tematické části :
K městu českých královen
Prologem expozice je úvodní část věnovaná historii osídlení královéhradeckého návrší a přilehlého okolí od doby paleolitu až po mladší dobu železnou. Její stěžejní část zachycuje časové období 13. až 16. století a zaměřuje se zejména na význam Hradce Králové jako jednoho z nejstarších právních měst a urbanistickou výstavbu města.
K pevnosti
Tato část expozice pojsta k pevnostiímá historické období Hradce Králové od baroka až po prusko-rakouskou válku 1866. V přední části expozice je imitace švédské fortifikace připomínající dobu třicetileté války, odkud se bude do hlavní části expozice procházet replikou pevnostní brány ukotvené v pevnostní zdi.
K Salonu republiky
Třetí část expozice přiblíží ve dvou sálech moderní epochu v dějinách města, a to od obnovy dynamického rozvoje Hradce v posledních desetiletích 19. století až do poloviny 40. let 20. století. Expoziční sály se od předchozích dvou částí liší v zapojení multimédií, k čemuž vybízí samotné historické období, jemuž se expozice věnuje. 

 

AKCE PRO DĚTI

14. ledna 2022 / od 16.00 hodin
KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA PRO RODINY S DĚTMI s rezervací
Přijďte se seznámit s naší novou expozicí Cesty města.
Komentovaná prohlídka pro děti bude věnována části K městu českých královen. Přeneseme se společně o šest století nazpátek a na vlastní oči spatříme, jak středověký Hradec Králové vypadal. Nebudeme se ale jen dívat a poslouchat, samozřejmě se i přímo do života středověkého města zapojíme. Vyzkoušíme si například, jak náročnou práci měli písaři a stavitelé nebo s jakými hračkami si musely vystačit tehdejší děti.
Program je vhodný pro děti od 6 let.
Vstupné dospělí 90 Kč, děti 70 Kč
Z kapacitních důvodů je počet návštěvníků omezen. Registrace na prohlídky ZDE.

 

Muzeum války 1866

Provozní doba do 31. března 2022:
Pondělí až pátek               ZAVŘENO
Sobota a neděle               10 -16 hodin

 

Muzejní kavárna

Provozní doba:
Pondělí                            ZAVŘENO
Úterý až neděle         10 - 18 hodin

 

Knihovna

Knihovna je z důvodu stěhování do odvolání uzavřena. Knihovnice Iva Nývltová je k dispozici pro případné konzultace na tel. č.: +420 495 512 391, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.