Program muzea v únoru 2023

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

Program v Muzeu východních Čech a v expozici Muzea války 1866 na Chlumu.
*program je průběžně doplňován

Každou první středu v měsíci je vstup do muzea ZDARMA.

 

AKTUÁLNÍ VÝSTAVY

ČETNICKÉ HUMORESKY V SALONU REPUBLIKY
Do 26. března 2023
Výstava Četnické humoresky v Salonu republiky má dvě roviny. První je seznámení návštěvníka s četníky, coby hlavními garanty bezpečnosti v prvním československém státě, dále chce přiblížit jejich vzhled, všední den i nebezpečné stránky jejich odpovědné služby. Návštěvníci uvidí dioramata, zbraně či stejnokroje. Lidský rozměr přibližuje digitální nadstavba, ve které fiktivním příběhem několika četníků provedou herci známí z kriminálek České televize. Druhá rovina výstavy přibližuje vztah populárního seriálu Četnické humoresky a reality královehradeckého četnictva. Zde se návštěvníci seznámí s četnickými útvary v Hradci Králové, lokacemi případů a spatří předměty dotýkané hradeckými četníky. 

 

JÁ, UPÍR, PŘISTÁNÍ POVOLUJI!
Do 23. dubna  2023
Ne, žádný horor nebo detektivku nečekejte. UPÍR byl volací znak vojenského letiště v Hradci Králové ve druhé polovině 20. století. Letiště v sousedních Pardubicích mělo volací znak PRVEK. Právě o leteckém životě v těchto dvou městech a na těchto dvou leteckých základnách bude pojednávat zcela unikátní výstava. Své si v ní najdou nejen páni kluci všech věkových kategorií, ale i nejširší veřejnost. Skutečné letouny se do historické budovy MVČ na Eliščině nábřeží bohužel nevešly, ale jejich modely, skutečné zbraně, výstroj, ale i předměty z běžného života na letišti i v kruhu rodinném ano. Těšíme se na vás!

 

MĚNÍCÍ SE SVĚT – POSLEDNÍ LOVCI A PRVNÍ ZEMĚDĚLCI (NEJEN) VE VÝCHODNÍCH ČECHÁCH
Do 12. listopadu 2023
Přibližně před 7500 lety na našem území končila éra lovců a sběračů, kterou označujeme slovem mezolit, a začala období zemědělců, neboli neolit. Jak moc se oba tyto světy odlišovaly? A co se vlastně stalo s původními lovci poté, co na naše území dorazili zemědělci? Nová archeologická výstava sezóny na tyto otázky odpoví. Ačkoliv je zaměřena zejména na náš region, představuje i řadu zajímavých nálezů z dalších míst v Evropě.

  

STÁLÁ EXPOZICE CESTY MĚSTA

Přijďte si prohlédnout stálou interaktivní expozici Cesty města, která přibližuje historii Hradce Králové od pravěku až po období první republiky. Celkový dojem expozice podtrhují multimediální interaktivní prvky. Expozice má celkem tři tematické části :
K městu českých královen
Prologem expozice je úvodní část věnovaná historii osídlení královéhradeckého návrší a přilehlého okolí od doby paleolitu až po mladší dobu železnou. Její stěžejní část zachycuje časové období 13. až 16. století a zaměřuje se zejména na význam Hradce Králové jako jednoho z nejstarších právních měst a urbanistickou výstavbu města.
K pevnosti
Tato část expozice pojsta k pevnostiímá historické období Hradce Králové od baroka až po prusko-rakouskou válku 1866. V přední části expozice je imitace švédské fortifikace připomínající dobu třicetileté války, odkud se bude do hlavní části expozice procházet replikou pevnostní brány ukotvené v pevnostní zdi.
K Salonu republiky
Třetí část expozice přiblíží ve dvou sálech moderní epochu v dějinách města, a to od obnovy dynamického rozvoje Hradce v posledních desetiletích 19. století až do poloviny 40. let 20. století. Expoziční sály se od předchozích dvou částí liší v zapojení multimédií, k čemuž vybízí samotné historické období, jemuž se expozice věnuje. 

 

AKCE 

7. února 2023 / od 17 hodin / KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA VÝSTAVY / vstupné 120 Kč
JÁ, UPÍR, PŘISTÁNÍ POVOLUJI!
Tato výstava je prvním uceleným shrnutím činnosti leteckých útvarů na východě Čech ve druhé polovině 20. století. Hradec Králové a Pardubice byla ve své době významná letecká města a vojenské letectví se pro ně stalo historickým fenoménem. Osudy obou letišť byly navíc po celou dobu vzájemně propojené. Výstava není koncipována jen technicky, ale snaží se vykreslit i ostatní aspekty života letectva. Díky tomu si však na své kromě fandů letectví přijdou i běžní návštěvníci, kteří se o létání a také o tehdejší každodennosti dozvědí mnoho zajímavého. Výstavou provede její autor a ředitel Muzea východních Čech Petr Grulich.

 

15. února 2023 / od 17 hodin / PŘEDNÁŠKA v Gayerových kasárnách / vstupné 50 Kč
JAK SE JEDLO V DOBĚ KAMENNÉ
Přednáška doplňuje aktuální výstavu „Měnící se svět“ a zaměří se na archeologické doklady stravování u posledních lovců a prvních zemědělců u nás. Byli v době ledové mamuti skutečně pochoutkou číslo jedna? Kdy začali lidé chovat zvířata na maso? A co přesně pro pravěkou kuchyni znamenal příchod zemědělství? Na tyto a řadu dalších otázek přinese odpovědi autor výstavy Petr Čechák.

 

21. února 2023 / od 17 hodin / CESTOVATELSKÁ BESEDA v Kavárně Muzeum / vstup zdarma
“NA CESTÁCH S PETREM VOLDÁNEM” - IRSKÝ OSTROV
Beseda s rozhlasovým zpravodajem a spolupracovníkem České televize Petrem Voldánem je zároveň živou nahrávkou pořadu Českého rozhlasu Hradec Králové a Pardubice.
Buďte u toho a nechte se zavést do Irské republiky i Severního Irska, které je součástí Velké Británie. Navštívíte zajímavá místa “smaragdového ostrova”, dozvíte se, kde se narodil Titanic, co jedí a pijí Irové, jakou roli mohou hrát v životě národa obyčejné brambory i že Guiness je všude, tak jako kočky. Navíc uslyšíte podrobnosti o vášních Irů – o dostizích nebo hudbě a vydáte se po stopách sv. Patrika.
Besedu doplní autentické předměty k tématům a podrobnosti ze zákulisí natáčení pořadu České televize Postřehy odjinud.
Rezervace míst: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo +420 773 713 397.

 

28.února 2023 / od 17 hodin / KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA VÝSTAVY / vstupné 120 Kč
ČETNICKÉ HUMORESKY V SALONU REPUBLIKY
Výstava odkazující na stejnojmenný seriál České televize, který se stal fenoménem již dvou generací televizních diváků, se zakládá nejen na osudech skutečných československých četníků, ale také připomíná, že se řada seriálových případů odehrála ve východních Čechách 30. let 20. století. Předlohou se totiž staly osudy četnické pátrací stanice Hradec Králové.
Výstavou provede její autor Jan Hrubecký.

 

AKCE PRO DĚTI

26. února 2023 / od 15 hodin / MUZEJNÍ NEDĚLE s rezervací / Vstupné děti do 6 let 20 Kč, děti nad 6 let 70 Kč, dospělí 90 Kč
LETECKÝ DEN V MUZEU
Poslední únorovou neděli zaleťte i s dětmi do Muzea východních Čech. Společně se podíváme na různé modely letadel, vysvětlíme si, jak to funguje na letišti, a vyzkoušíme si i několik vynálezů, bez kterých se dnešní letadla neobejdou. Na závěr se potom pustíme do vyrábění nejrůznějších možných vlaštovek a šipek, se kterými si v muzeu uděláme malý letecký den.  Z kapacitních důvodů je počet návštěvníků omezen. 
Na prohlídku je nutné se předem přihlásit na ZDE.
Program je vhodný pro děti od 6 let.

 

KLUB SENIORŮ

9. února 2023 /od 10 hodin / KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA / vstup pro členy klubu zdarma
PROHLÍDKA OTEVŘENÉHO DEPOZITÁŘE ARCHEOLOGIE
Po rekonstrukci budovy odborného pracoviště MVČ v Gayerových kasárnách vzniklo několik takzvaných „otevřených depozitářů“. Mají sloužit mimo jiné jako výkladní skříň muzejního řemesla seznamující návštěvníky s osudy předmětů, které má muzeum ve sbírce. Konkrétně s jejich evidencí, uložením a vědeckým výzkumem. Archeologický depozitář, ve kterém se nacházejí nálezy od pravěku až po novověk, představí archeolog Petr Čechák.
Sraz je před budovou MVČ v Gayerových kasárnách.

 

23. února 2023 / od 10 hodin / PŘEDNÁŠKA VE STUDIJNÍ A VĚDECKÉ KNIHOVNĚ/ vstup pro členy klubu zdarma
POKLADY ZBROJNIC NA HRADECH A ZÁMCÍCH – MALOVANÉ ZBROJE
Přednáška historika Stanislava Hrbatého představuje fenomén malovaných zbrojí (především zbroje ze sbírky rodu d´Este a markýzů Obizzi) a zasazuje sbírku malované zbroje do širokého kontextu. Věnovat se bude i historii obou rodů, turnajovým slavnostem v Itálii, původu malovaných zbrojí a jejich výzdobě nebo rozboru ikonografického ztvárnění medúzy a její symboliky v umění.

   

Muzeum války 1866

Můžete se těšit na zpřehledněnou expozici, panelovou výstavu věnovanou archeologii konfliktů 19. století. Také se seznámíte s uniformami, výzbrojí a výstrojí armád, které se 3. 7. 1866 střetly u Hradce Králové v největší polní bitvě svedené na území České republiky. K dispozici jsou služby našich průvodců, kteří vás ochotně provedou areálem pomníků a válečných hřbitovů hradeckého bojiště.
Do 25. března 2023 je expozice otevřena pouze v sobotu a v neděli od 10 do 16 hodin.
Do 25. března 2023 je rozhledna uzavřena.

Provozní doba:

Pondělí až pátek            ZAVŘENO
Sobota a neděle            10 - 16 hodin

 

Muzejní kavárna

Srdečně vás zveme do muzejní kavárny, kde na vás čekají dobroty z cukrářství Makronky Malý princ. Přijďte si příjemně posedět a ochutnat domácí makronky, zákusky a dorty, výběrovou kávu i čaje, včetně kvalitního vína z českého vinařství.

Provozní doba:

Pondělí                            ZAVŘENO
Úterý až neděle              10 - 18 hodin

 

Knihovna Muzea východních Čech v Hradci Králové

Gayerova kasárna, Opletalova 334, 500 03 Hradec Králové
tel.: 495 534 798, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Provozní doba:
Pondělí       9-12      13-17
Středa         9-12      13-17

Číst 1552 krát Naposledy změněno %PM, %01 %535 %2023 %12:%bře