Vytisknout tuto stránku
Přednáškový cyklus
05. 05. 2022
| Akce 2022

Přednáškový cyklus

Muzeum východních Čech v Hradci Králové připravilo sérii benefičních přednášek, jejichž společným tématem je Ukrajina. 

Přednášky předních odborníků na daná témata přiblíží například dějiny ukrajinské státnosti, dějinné paralely a historické mýty současného válečného konfliktu, představí také přírodu jižní Ukrajiny, ale zaměří se i na fakenews, jejich principy a jejich rozpoznávání. 

Vstupné dobrovolné do sbírkové pokladničky pro UNICEF.

 

17. 5. 2022 od 17 hodin - Z pláže Omaha do Salonu republiky - osvobození ČSR armádou Spojených států v kontextu jejich zapojení do 2. světové války

Mgr. Jan Hrubecký - historik MVČ HK
Události současné doby nás nutí k zamyšlení, jaký je historický vztah největší členské armády NATO a České republiky. Jaké byly okolnosti nasazení amerických jednotek na československém území na jaře 1945? Kolik amerických vojáků zde položilo život ve chvílích, kdy Adolf Hitler byl již mrtev a Berlín v rukou Rudé armády? Jak prožívali svůj všední den, kdy odešli a zůstalo zde po nich něco? A bylo osvobození či neosvobození ČSR pro USA v rámci evropských bojišť 2. světové války vůbec významné? Na tyto otázky se pokusí odpovědět historik MVČ Mgr. Jan Hrubecký.
V kontextu zapojení USA do 2. světové války bude možné od 16:40 hodin před Muzeem východních Čech spatřit vůz Jeep Willys válečné produkce, který absolvoval bojovou cestu US Army z Normandie do střední Evropy. Automobil je po celkové renovaci a je pečlivě zrekonstruován členy Klubu vojenské historie 16. obrněné divize, spolupořadateli Slavností svobody v Plzni, do podoby, kterou měl při tzv. velichovské misi, tedy když projížděl v řadách 23. squadrony 16. obrněné divize Hradcem Králové 8.5. 1945. Součástí přednášky bude také představení výstroje a výzbroje amerických vojáků při jejich osvobozovacích bojích v Československu.
Vstupné dobrovolné do sbírkové pokladničky pro UNICEF.

 

24. 5. 2022 od 17 hodin - Příroda jižní Ukrajiny

Miroslav Mikát - entomolog a dokumentátor MVČ HK
Přednáška interpretuje přírodovědecké i kulturně-historické dojmy a poznatky z exkurze na jižní Ukrajinu v červnu roku 2007. Alespoň retrospektivně přiblíží dnes nepřístupné „válečné pole“ a vybrané atraktivní přírodní jihoukrajinské lokality, jako jsou stepní rezervace a odchovna kopytníků Askanija-Nova, ústí Dněpru a černomořské pobřeží s písečnými dunami a žulový kaňon podél říčky Mertvovod.

 

31. 5. 2022 od 17 hodin - Kultura úzkosti: fámy, falešné zprávy a dezinformace

doc. Mgr. Martin Paleček, Ph.D. - historik z katedry filozofie a společenských věd FF UHK
V poslední době se často hovoří o tzv. fake news. Ačkoli se tento termín používá jako by šlo o označení něčeho nového, jde o velmi starý fenomén. Šíření nepravdivých zpráv, ignorování pravdivých a ověřitelných informací, není ani nové a ani na svém vrcholu.  Tomuto tématu se bude věnovat přednáška doc. Martina Palečka. Dalším tématem pak bude typizovaný vztah dezinformace a kulturně formované úzkosti. Na ukázkách z médií bude poukázáno na stereotypní formy úzkosti z ohrožení jinověrci, nákazou a zánikem civilizace jako takové. 

 

7. 6. 2022 od 17 hodin – S válečnou reportérkou o válce (nejen) na Ukrajině

Mgr. Lenka Klicperová - fotografka a válečná reportérka
24. 2. 2022 ráno začala ruská invaze na Ukrajinu. Ještě týž den sedla novinářka a fotografka Lenka Klicperová do auta. Nebyla to její první válka, konfliktními oblastmi se zabývá od roku 2008, pracovala v Kongu, Afghánistánu, Somálsku, Iráku, Sýrie nebo Náhorním Karabachu. Tentokrát byla válka tak blízko, že se do ní dalo dojet autem. Přes Lvov se dostala do Žytomyrské oblasti, kde pracovala, jak v ostřelovaném městě, tak v městech a vesnicích podél frontové linie. Pokračovala pak dále do tehdy téměř liduprázdného Kyjeva. Dokumentovala dopady války na obyčejné Ukrajince, kterým na hlavy začaly dopadat ruské rakety a bomby. Přednáška s besedou přiblíží i konkrétní příběhy. V Malyně zabilo bombardování celou rodinu včetně jednoročních dvojčat. Po ruských útocích zůstává děsivá zkáza. Ale válka má i své hrdiny, lidi, kteří se navzdory nebezpečí odmítají vzdát a snaží se ze všech svých sil pomoci vyhnat nepřátelské ruské jednotky ze své země. Muže i ženy, kteří neodešli a věří, že nakonec musí zvítězit. 

 

14. 6. 2022 od 17 hodin – Fašismus: ideologická nálepka, nebo politický názor?

PhDr. Jan Květina, Ph.D. - historik, politolog a vysokoškolský pedagog
V posledních letech pozorujeme v českém mediálním prostředí výrazný nárůst užívání slova „fašismus“. I proto jsme svědky paradoxních situací, kdy se tímto pojmem mohou ohánět navzájem zcela znesvářené strany: jako fašista může být označen odpůrce i obhájce protiepidemických opatření, bojovník za ukrajinskou nezávislost či naopak podporovatel ruské agrese. Jak se v tom zorientovat? Je fašismus jen prázdnou nálepkou s cílem zdiskreditovat protivníka, anebo má svůj pevně daný obsah? Jak poznáme, co je a co není fašistické? Možný pohled nastíní přednáška věnovaná historickému rozměru i aktuálnímu propagandistickému využívání koncepce fašismu.

 

21. 6. 2022 - Dějinné paralely a historické mýty v konfliktu na Ukrajině – zkušenost českých dějin

doc. Mgr. Petr Grulich, Ph.D. - historik, ředitel MVČ HK
Česká media a sociální sítě jsou plné různých prohlášení hovořících o fašismu, srovnávajících Rusko či Ukrajinu s Třetí říší. Lze srovnat např. Hitlera s Putinem? Čteme o tom, že dějiny se opakují. Existují v dějinách podobné situace, jako je dnešní válka na Ukrajině? Jaká je a není podoba například s roky 1938, 1968 či 1866? Jak je to s ukrajinskou státností a jejím údajným nacionalistickým charakterem ve srovnání s ostatními národy Evropy? Přednášející je docentem československých dějin v oboru dějin státu a správy na FF UHK a ředitelem MVČ.